Merijn Tinga

  • Merijn Tinga

Presentatie 72e Vakantiecursus

Plastic Smart

Plastic is alomtegenwoordig. We worden ermee overspoeld. We drinken, eten en ademen plastic. En mocht je je duurzaam inzetten door het thuis te scheiden is het maar de vraag of het gerecycled wordt. Er is iets fundamenteel mis in onze omgang met plastic.

Een paar jaar geleden hadden we nog geen enkele aandacht voor dit materiaal. In heel korte tijd wordt het nu verboden, verminderd en vervangen. Hoe is plastic zo duivels geworden? Welke rol speelt het in onze wegwerpcultuur? En hoe kan de ‘plastic soep’ de aanjager worden van de omslag naar een volledig duurzame wereld.

Met spannende surfexpedities en plastic-campagnes als rode draad neemt Tinga ons op sleeptouw. Van stormen op zee tot achter de schermen van politiek en bedrijfsleven. Een avontuur dat begint met een recordpoging op een eigenhandig gemaakt surfboard van aangespoeld plastic en zich ontwikkelt tot invloedrijke campagnes en geslepen gelobby voor maatregelen waarmee we allemaal in ons dagelijks leven te maken krijgen. Het is een hoopvol verhaal dat toont dat je ook als eenling verschil kunt maken.

Over de spreker

Merijn Tinga is bioloog en kunstenaar maar is beter bekend als de Plastic Soup Surfer. Hij surfte de Noordzee over op een board van plastic flesjes om statiegeld op kleine flesjes ingevoerd te krijgen. Met succes: de ‘plastic soup surfer motie’ die werd aangenomen door het kabinet is nu basis voor het nieuwe statiegeld beleid. Hij peddelde de rivier de Rijn af; 1000km van de bron naar de monding om vervolgens met gerechtsdeurwaarders het plastic flesjes die hij vond ‘terug’ te brengen naar de directeuren van de frisdrank-maatschappijen en supermarkten. Hij is columnist, vlogger,  maakte verschillende documentaires over de rol van plastic in onze maatschappij en zit in de jury van de Trouw Duurzame Top 100.

Bekijk hier een korte introductie op youtube:

https://youtu.be/lu_JqlVi9nI